zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Между храненето и психичните разстройства има връзка



Между храненето и психичните разстройства има връзка

Витамините от група В и витамин С имат пряко отношение към психичните заболявания.

Много проблеми на психиката са свързани с недостиг на витамини и минерали, показва отново проучване.

9 юли 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Връзка между психичните заболявания и храненето бе доказана преди време, след като бе установено, че пелаграта (заболяване, което се характеризира с депресия, стомашно разстройство и слабоумие) може да се излекува с помощта на ниацин (витамин В3).

След това учени доказаха, че при същото заболяване прилагането на В-комплекс е по-ефективно, отколкото на ниацин.

Междувременно продължават да се натрупват потвърждения за биохимичните причини на умствените разстройства. Експерименти показват, че симптомите на психичните заболявания могат буквално да се включват и изключват, като се променя нивото на витамини в организма.

Британско изследване, цитирано от ВВС, показва, че при над 80% от пациентите с психични оплаквания се наблюдава недостиг на фолиева киселина.
Други изследвания свидетелстват, че повечето пациенти с умствени или емоционални отклонения от нормата имат недостиг на един или повече витамини от групата В комплекс или витамин С.
Установено е, че дори хората, намиращи се в нормално психично състояние, стават потиснати и изпитват симптоми на емоционални разстройства при недостиг на ниацин и фолиева киселина.
Значението на витамин С за човешката психика е дефинирано в неговата основа още от д-р Лайнъс Полинг от университета “Станфорд” в Калифорния, лауреат на Нобелова награда, който е провел редица изследвания за определяне на индивидуалната потребност от витамини.
Той е предписвал на шизофреници големи дози витамин С (до 40 грама) и е открил, че витаминът не се извежда с урината или се извежда в много малко количество.
Тъй като човешкият организъм извежда излишните количества водоразтворими витамини, резултатът определено свидетелства за това, че психично болните се нуждаят от по-голямо количество витамин С в сравнение с останалите хора.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.