zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сънят над 8 часа най-често е вреден за здраветоСънят над 8 часа най-често е вреден за здравето

Има заболявания, които са пряко свързани със съня, смятат учени

Хъркането увеличава 2 пъти риска от инсулт.

здраве.bg

Хората, които обичат да поспиват повече, както и хъркащите са основната рискова група за възникването на инсулт. Това е становището на американски изследователи от университета “Бъфало”, според които в преобладаващото количество случаи сънят повече от 8 часа и периодичният сън през деня може силно да влоши здравето.

Учените са си поставили за крайна цел да установят кои заболявания при човека са свързани пряко със структурата на съня.

Експертите съветват хората, които спят дълго, и през деня се чувстват сънливи, незабавно да се обърнат за консултация към специалист.

Според тях хъркането увеличава два пъти риска от инсулт. Тази зависимост е открита отдавна, но до момента никога не бе представена количествено.

Същевременно данните от новото изследване потвърждават връзката между хъркането и вероятността от инсулт: “Хората, които спят повече от 8 часа са с 9% по-висок риск от инсулт в сравнение с тези, които спят по-малко. Рискът се увеличава с 10% и при тези, които спят през деня”.

Освен това, сънливостта през деня, дългият сън и хъркането могат да бъдат причина и за нощно апное – състояние, когато дишането спира за определен период от време. Обикновено то се повтаря няколко пъти през нощта. Това явление никога не се наблюдава при здравите хора, съобщават учените в статия, публикувана в новия брой на Journal of the American Medical Association.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.