zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Установиха главната причина за високото кръвно



Тя е в мозъка, а не в сърцето, смятат британски специалисти.

20 април 2007, здраве.bg

Главната причина за повишаване на артериалното налягане е нарушението в дейността на мозъка, а не проблем в работата на сърцето, бъбреците или кръвоносните съдове. Такова е мнението на авторите на изследване, проведено под ръководството на физиологът Джулиан Пейтън от университета “Бристол” във Великобритания. Според тяхната публикация, цитирана от BBC, това се дължи на неправилното произвеждане на протеин от жизнено важни отдели на мозъка.
Учените са изучили белтъчината JAM-1. Този протеин играе важна роля за функционирането на кръвоносната система, като осигурява съединяването на клетките на тънкия клетъчен слой, застилащ вътрешната повърхност на съдовете.
Изследванията показват, че при наличие на повишено кръвно налягане тази белтъчина се произвежда значително повече, отколкото при налягане в нормата. Когато изследователите са предизвикали у опитни животни засилено произвеждане на JAM -1, те са открили, че кръвното налягане забележимо нараства.
“Тази част от експеримента показва, че отклоненията в производството на JAM-1 в ствола на главния мозък не е следствие, не е вторично нарушение, а първична причина за хипертония”, смятат специалистите. “При увеличаване на продукцията на JAM-1 тази белтъчина завладява белите кръвни телца и затруднява движението на кръвта”.
Точният механизъм на въздействие на JAM-1 върху развитието на хипертонията все още не е изяснен, но безусловно получените данни ще се използват в разработването на нови методи за лечение на високото артериално кръвно налягане.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    55+    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.