zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мазнините намаляват ефекта на витамин С



Яжте по 4-5 порции плодове и зеленчуци всеки ден, съветват специалисти.

10 април 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Натрупаните в стомаха и червата излишни мазнини пречат на организма да усвоява достатъчно добре витамин С и така неговият полезен ефект за здравето намалява, сочи изследване на учени от Университета в Глазгоу, цитирани от BBC.

Те са провели опити, доказващи, че когато в киселинната среда на стомаха има прекалено много мазнини, те не дават възможност на витамин С и останалите антиоксиданти да бъдат достатъчно ефективни в превръщането на вредните вещества в неутрални.

“Химията на този процес е сравнително проста”, посочват учените, “когато в стомаха са налице твърде много мазнини, те пречат на витамин С да взаимодейства с нитратите и да ги превръща в безвредни за тялото съединения. Нитратите, както е известно, имат отношение и към завишения риск от поява на злокачествени образувания в стомашно-чревния тракт. Това е още една причина да посъветваме всеки да приема дневно поне 4-5 порции плодове и зеленчуци, които са богат източник на витамин С”.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.