zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кариесът в повечето случаи е генетично обусловен



Децата го наследяват от своите майки, показват данни.

здраве.bg

До неотдавна употребата на захар и сладки храни се смяташе за основна причина за появата на кариес при децата, но резултатите от изследванията на американски микробиолози поставят това общоприето мнение под съмнение.

Според учените, цитирани от Journal of the American Medical Association, много по-често отколкото се смяташе досега кариесът се предизвиква чрез бактерия, която преминава в децата от техните майки.

В продължение на 5 години специалистите са взимали проби от слюнката на деца и техните майки и са сравнявали ДНК на микробите. Оказва се, че почти всеки от нас има в устата си собствен щам на стрептокок и само майката и детето като правило имат еднакъв щам. Над 75% от децата са имали еднакъв със своите майки щам, а при 25% щамовете са били с неизвестен произход (много от тези деца са били хранени изкуствено).

Очевидно, микробите, получени в най-ранна възраст, остават в живота за цял живот, посочват авторите на изследването. Сравняването на микрофлората на съпрузите показва, че техните микроби са различни (въпреки, че някои бактерии, способстващи за развитието на болести на венците се предават чрез целувките).

Интересен факт е, че за детето са опасни само тези стрептококови бактерии, които обитават устата на майката, докато тези на бащата и другите хора са безвредни.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.