zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Допълнителното количество тестостерон е полезно за мъжете само в някои ситуации8 декември 2006, здраве.bg

Приложението на тестостерон на определена възраст помага на мъжете да се справят с такива проблеми като остеопороза, намаляване на половото влечение, нарушения в потентността, депресия и загуба на мускулна маса, посочва проф. Моше Уалд (Moshe Wald) от Университета в щата Айова, САЩ в статия в Journal of Andrology, посветена на хормоналната заместваща терапия.
До скоро тестостеронът беше достъпен само под формата на инжекции. Днес вече съществуват и гелове и пластири. Хормонозаместващата терапия при мъжете напомня лечението на жените в периода на менопауза, но има и съществени различия.
Нивото на тестостерон в кръвта на мъжете обикновено намалява след 40 годишна възраст. За разлика от жените, не всички мъже усещат своите хормонални изменения. Най-честата проява на намаляване на тестостерона е възникването на сексуални проблеми. Мъжете се сблъскват също с недостиг на енергия, депресия и влошаване на паметта.
Тестостеронът може да способства и за развитието на рак на простатата и затова мъжете, приемащи тестостерон трябва да бъдат под постоянно наблюдение. В големи дози той може да доведе също до безплодие или да увреди черния дроб.
Според проф. Моше хормоналната терапия без съмнение помага на мъжете да се справят с нарушенията в потентността, но тестостеронът не може напълно да замести медикаменти от типа на виаграта, защото сексуалните проблеми имат различна природа. Той препоръчва при възможност да се предпочитат локалните форми на тестостерон – гелове или пластири, тъй като с помощта на инжекциите не винаги е възможно постигането на стабилно ниво на хормона в организма.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    изследвания    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.