zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Химиотерапията може да увреди мозъкаПри 40 до 80% от подложените на нея се наблюдават проблеми в мозъчната дейност, сочи изследване.

4 декември 2006, здраве.bg

Химиотерапията може да увреди мозъчни клетки, които са в основата на на-важните процеси в главния мозък и да доведе до сериозни проблеми в неговата дейност, се казва в статия, публикувана в новия брой на списанието Cancer.
Най-често при 40 до 80% от хората, подложени на химиотерапия, се наблюдава загуба на паметта и проблеми в когнитивните способности, сочат авторите на изследването от Beth Israel Medical Center и St. Luke's-Roosevelt Hospital Center в Ню Йорк.
“Това не е новина за научните среди, но за първи път се изнасят невропатологични данни, свързани с промени в анатомията”, твърди екипът от учени.
Те са установили, че след една година на химиотерапия, се наблюдават значителни промени в тези зони на главния мозък, които отговарят за познавателните способности и паметта, като процентът на промените е по-голям при жените.
Подобни данни, но за въздействието на някои от най-разпространените медикаменти срещу рак – кармустин, цисплатин и цитарабин, бяха изнесени няколко месеца по-рано в Journal of Biology. Те са базирани на изследване, проведено от група учени от Университета в РочестърUniversity of Rochester, САЩ.(а)
Значението на двете изследвания нараства от факта, че химиотерапията най-често е в основата на сега използваното лечение на раковите заболявания.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.