zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Химиотерапията може да увреди мозъка



При 40 до 80% от подложените на нея се наблюдават проблеми в мозъчната дейност, сочи изследване.

4 декември 2006, здраве.bg

Химиотерапията може да увреди мозъчни клетки, които са в основата на на-важните процеси в главния мозък и да доведе до сериозни проблеми в неговата дейност, се казва в статия, публикувана в новия брой на списанието Cancer.
Най-често при 40 до 80% от хората, подложени на химиотерапия, се наблюдава загуба на паметта и проблеми в когнитивните способности, сочат авторите на изследването от Beth Israel Medical Center и St. Luke's-Roosevelt Hospital Center в Ню Йорк.
“Това не е новина за научните среди, но за първи път се изнасят невропатологични данни, свързани с промени в анатомията”, твърди екипът от учени.
Те са установили, че след една година на химиотерапия, се наблюдават значителни промени в тези зони на главния мозък, които отговарят за познавателните способности и паметта, като процентът на промените е по-голям при жените.
Подобни данни, но за въздействието на някои от най-разпространените медикаменти срещу рак – кармустин, цисплатин и цитарабин, бяха изнесени няколко месеца по-рано в Journal of Biology. Те са базирани на изследване, проведено от група учени от Университета в РочестърUniversity of Rochester, САЩ.(а)
Значението на двете изследвания нараства от факта, че химиотерапията най-често е в основата на сега използваното лечение на раковите заболявания.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.