zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Готови са първите проби от СПИН ваксината, разработвана у нас



Цената на разработката е 10 млрд. евро.

15 ноември 2006, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Първите капки от българо-италианската ваксина срещу СПИН вече са факт, съобщи в сряда проф. Пламен Ненков, директор на лабораторията за производство на ваксини "Булбио". Те са инжектирани на лабораторни мишки в Рим и са дали изключително добри резултати. Ваксината за имунизиране на хора обаче все още не е готова.
Според проф. Виторио Колици, завеждащ Катедрата по биотехнологии в университета "Гор Вергата" в Рим, тя ще бъде произведена до края на 2007 г., след което първите изпитвания ще бъдат направени в Италия. През 2008 г. ще се проведат мащабни изследвания на действието на ваксината в Камерун. Тази страна е избрана, защото там за първи път се е появил ХИВ вирусът и има най-много негови разновидности, поясни световноизвестният учен. От в сряда Колици е в София.
От всички бебета, които се раждат от серопозитивни майки, 97% са в Африка, допълни професорът. По думите му разработката на една ваксина преминава през три фази. Първата е научното изследване, което вече е приключило. При втората се проверява дали ваксината работи, едва при третата тя се пуска в производство и чак тогава започват клиничните изпитвания.
Общата цена за разработването на една ваксина е 10 млрд. евро, информира проф. Колици. Целият процес продължава около 15 години. Все още не може да се изчисли колко ще струва една доза от препарата, подчертаха специалистите. Ваксината срещу СПИН е профилактична, а не лечебна, обясни проф. Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Първата детска ваксина срещу СПИН се разработва съвместно между България и Италия на базата на българската противотуберкулозна ваксина, която се произвежда от "БулБио" и е призната за една от най-добрите в света. В момента страната ни изработва 40 млн. дози БЦЖ ваксина, каза проф. Пламен Ненков.
Проф. Колици е в България, за да участва в двудневна научно-практическа среща, посветена на съвременните проблеми в биотехнологиите. Тя се...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.