zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недостигът на фолиева киселина повишава риска от рак на правото черво13 ноември 2006, здраве.bg

Недостигът на фолиева киселина (витамин В9) повишава риска от заболяване на рак на правото черво, смятат група изследователи от университета Макгил (McGill University) в Канада.
Те са установили, че при липсата на фермента, участващ в усвояването на фолиевата киселина, вероятността за възникване на рак на правото черво е два пъти по-висока.
Специалистите препоръчват дневно да се приемат 400 микрограма витамин В9.
Фолиевата киселина (adicum folicum) е водоразтворим витамин от група В, който е необходим за ръста и развитието на кръвоносната и имунната системи. Недостигът на тази киселина може да предизвика мегалобластна анемия при възрастните хора, а при бременните жени повишава риска от развитието на дефекти на нервния канал.
Фолиевата киселина е необходима за създаването и поддържането в здраво състояние на новите клетки, затова нейното наличие е особено важно в периодите на бързо развитие на организма - в ембрионалния стадий и в ранна детска възраст. От недостига на тази киселина страда и костния мозък, в който се извършва активното деление на клетките.
Животните и човекът не синтезират фолиева киселина. Те я получават заедно с храната или благодарение на синтеза на микрофлората в червата.
Фолиева киселина се съдържа в най-големи количества в зеленчуците със зелени листа, в бобовите култури, маята, черния дроб.
В някои държави страни законодателството задължава производителите на тестени изделия да обогатяват техните продукти с фолиева киселина.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    9 месеца    деца    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.