zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недостигът на фолиева киселина повишава риска от рак на правото черво



13 ноември 2006, здраве.bg

Недостигът на фолиева киселина (витамин В9) повишава риска от заболяване на рак на правото черво, смятат група изследователи от университета Макгил (McGill University) в Канада.
Те са установили, че при липсата на фермента, участващ в усвояването на фолиевата киселина, вероятността за възникване на рак на правото черво е два пъти по-висока.
Специалистите препоръчват дневно да се приемат 400 микрограма витамин В9.
Фолиевата киселина (adicum folicum) е водоразтворим витамин от група В, който е необходим за ръста и развитието на кръвоносната и имунната системи. Недостигът на тази киселина може да предизвика мегалобластна анемия при възрастните хора, а при бременните жени повишава риска от развитието на дефекти на нервния канал.
Фолиевата киселина е необходима за създаването и поддържането в здраво състояние на новите клетки, затова нейното наличие е особено важно в периодите на бързо развитие на организма - в ембрионалния стадий и в ранна детска възраст. От недостига на тази киселина страда и костния мозък, в който се извършва активното деление на клетките.
Животните и човекът не синтезират фолиева киселина. Те я получават заедно с храната или благодарение на синтеза на микрофлората в червата.
Фолиева киселина се съдържа в най-големи количества в зеленчуците със зелени листа, в бобовите култури, маята, черния дроб.
В някои държави страни законодателството задължава производителите на тестени изделия да обогатяват техните продукти с фолиева киселина.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    деца    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.