zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

След 45-годишна възраст мъжете трябва редовно да проверяват нивото на хормоните си



25 октомври 2006, здраве.bg

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, който буквално разпалва любовта в периода на половото съзряване и я поддържа през целия живот. С годините обаче нивото на хормона спада, мъжът става по-спокоен, по-малко обръща внимание на другия пол, по-малко склонен е към изневяра. Известната на всички “криза на средната възраст” е също първата проява в хормоналния спад.
Тестостеронът има и анаболен ефект, т.е. допринася за увеличаване на мускулната маса. Той въздейства на нервната система, премахва усещането за умора и повдига общия тонус.
Специалистите съветват мъжете над 45-годишна възраст редовно да проверяват нивото на хормоните в кръвта си, за да избегнат резките промени, които биха могли да настъпят в резултат на това.
С възрастта мъжете променят и своята самооценка и ценности, появяват се все повече проблеми със здравето. Изследване, в което са участвали мъже на възраст от 40 до 65 години разкрива промените в самооценката на мъжете в зависимост от тяхната възраст. Участниците са били условно разделени на 3 групи: от 40 до 47 години, от 48 до 55 години и от 56 до 65 години. 73% от всички мъже заявяват, че според тях намалява способността им да се концентрират, 71% - смятат, че все по-бързо и често се уморяват, 66% - че са по-раздразнителни и 64% - че помнят по-трудно. Соматичните оплаквания са свързани преди всички с болки в ставите (78%), в долната част на гръбнака (68%), намаляване на половото влечение (63%) и намаляване на масата на тялото (55%).
С възрастта се увеличават и оплакванията, свързани с хармоничните взаимоотношения с партньора. Мъжете на възраст от 48 до 55 години се отличават и с най-голямото си неудовлетворение от качеството на живот, твърди изследването, публикувано в списание Psychology Today.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.