zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Абортът не увеличава риска от рак на гърдата



здраве.bg

Изкуственото прекъсване на бременността не влияе върху вероятността от развитие на рак на млечната жлеза при жените, твърдят авторите на изследване, проведено в продължение на 6 години на територията на 9 държави. Резултатите от изследването са публикувани в International Journal of Cancer.

Учените отбелязват, че от друга страна бременността и раждането способстват за намаляването на риска от развитие на рак на гърдата, но влиянието на прекъсването на бременността върху риска от рак на гърдата дълго време не е било достатъчно добре разяснено.

В изследването са участвали 267 360 жени от 9 страни на Европейския съюз, като 20 медицински центъра са наблюдавали пациентките в продължение на 6 и половина години. В хода на изследването са били отчитани отделно преждевременните аборти и изкуственото прекъсване на бременността. За целия период на наблюдение диагнозата рак на гърдата е поставена на 4,8 хиляди жени. 20% от тях са направили преждевременни аборти и около 16% - изкуствени аборти (хирургични или медикаментозни). 3,8 % от жените са имали и двата вида аборти.

Според данните от изследването, онкологичните заболявания на млечната жлеза при жените с един или повече изкуствени аборти се срещат не по-често, отколкото е средната обща заболеваемост по статистика. Незначително повишаване на нивото на заболеваемост от рак на гърдата се наблюдава при два и повече преждевременни аборти.

Учените смятат, че данните са достатъчно представителни, за да бъде направен изводът, че между изкуствените аборти и риска от рак на гърдата няма пряка връзка.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    секс и здраве    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.