zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето и чаят помагат за запазване на черния дроб



здраве.bg

Употребата на над две чаши кафе или чай дневно може да намали риска от хронично чернодробно заболяване, твърдят с изследване, публикувано в декемврийския брой на сп. Gastroenterology, американски учени от Националния институт по диабет и заболявания на храносмилателната система.

“Въпреки че още е твърде рано да окуражаваме пациентите да увеличат кафето и чая, резултатите от проучването дава шанс на хора с риск от чернодробно заболяване да намалят риска” казват специалистите след обобщаване на данни за над 10 000 човека, събирани над 19 г.

Според тях хората, които са употребявали 2 и повече чаши кафе или чай през дълги периоди от живота си, развиват хронично чернодробно заболяване два пъти по-рядко.

“Очевидно този ефект се дължи на кофеина, но точният механизъм тепърва ще бъде установяван. Едва тогава ще може да се предложи как това действие да бъде приложено в медицинската практика”.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.