zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Mp3-плеърите могат да са врагове на слуха



Всеки звук по-висок от 90 децибела при продължително слушане може да доведе до влошаване на слуха.

16 октомври 2006, здраве.bg

Миниатюрните mp3-плеъри много бързо станаха популярни, но е възможно скоро на всяка опаковка да се появи предупреждение за опасност за здравето.
За такъв надпис, напомнящ донякъде стряскащите предупреждения по опаковките с цигари, апелират на английски специалисти от Кралския национален институт за изучаване на нарушенията на слуха, съобщава BBC. Те препоръчват да се въведат инструкции за това, че силното и продължително слушане на музика от такива плеъри може да доведе до преждевременно нарушение на слуха и дори до неговата загуба.
За разлика от старите аудиоплеъри, увеличаването на силата на звука не се отразява върху неговото качество и затова хората започнаха да слушат mp3-плеъри в продължение на много часове без прекъсване. Високите честоти обаче повреждат клетките, разположени във вътрешната част на ухото, които допринасят информацията да се пренесе до мозъка. Прекалено силните звуци са способни да нанесат сериозни повреждания върху клетките, след което те не могат да се възстановят и водят до частична загуба на слуха.
Главната опастност от мp3-плеерите се състои в това, че влошаването на слуха не се забелязва веднага, твърдят британските учени. Резултатът става очевиден след няколко години, а това състояние е невъзвратимо.
Всеки звук по-висок от 90 децибела при продължително слушане може да доведе до влошаване на слуха. Това е научен факт. Повечето mp3-плеъри обаче могат да възпроизвеждат звук със сила до 120 децибела.

Как да запазим слуха си без да се отказваме от любимия си плеър
Съществуват спорове и за слушалките: кои са по-безопасни - външните или вътрешните. Вътрешните увеличават звука със 7-9 децибела и затова външните се смятат за по-безопасни. Специалистите съветват всеки сам да контролира нивото на звука и предлагат няколко съвета как да правим това:
• нивото на силата на звука не трябва да бъде повече от 60% от максимално възможното;
• силата на звука е нормална, ако можете...

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.