zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Невролози настояват касата да плаща лечението на Алцхаймер



21 септември 2006, Dnevnik.bg
още новини от Dnevnik.bg


Болните от Алцхаймер в България са 40 хиляди и нито един от тях не получава безплатно лечение от здравната каса. За това алармираха в сряда от "Гражданско сдружение "Алцхаймер - България". Причината медикаментите да не се реимбурсират е, че заболяването не е вписано в наредбата на здравното министерство, с която се определя за какви болести да плаща касата, съобщи доц. Лъчезар Трайков от Клиниката по неврология към Александровска болница, който е и председател на сдружението.

Доц. Трайков обясни, че от Министерството на здравеопазването преди седмица са изпратили официално писмо до сдружението, в което обясняват, че болестта на Алцхаймер не подлежи на лечение и терапевтичният резултат е несигурен. Според него това означава, че във ведомството не са запознати с постиженията на науката през последните пет години, защото вече е доказано, че на тези болни също може да се помогне. Лекарствата на един пациент за месец излизат от 150 до 300 лв., допълни неврологът. Той поясни, че в повечето страни от ЕС лечението се покрива изцяло от здравните фондове.

Гражданското сдружение настоява да му бъде предоставена сграда, в която да бъде създаден дневен център за почасови грижи за болните от Алцхаймер и да бъде открит телефон за контакти. По този начин ще помогнем на засегнатите от това страдание и на близките им, каза доц. Трайков. Той обясни, че сдружението от години настоява за това пред общината и областния управител, но досега няма отговор на искането им. Организацията е получила подкрепа за дейността си от Българския хелзинкски комитет.

Алцхаймер е заболяване, което се развива след 65-годишна възраст, като само 1-2% от болните са по-млади. Първите симптоми са намаляване на паметта. Следват нарушения на вниманието, на познавателния капацитет, ориентацията и речта. В последната фаза болните не могат да се обслужват, дори не помръдват от мястото си. От началния стадий до тежката форма на болестта могат да минат от 6 до 10 години. Според невролозите проучванията в света...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
 
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.