zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кренвиршите и шунката увеличават риска от рак на стомаха



7 август 2006, здраве.bg

Употребата на продукти от преработено месо, в частност беконът, кренвиршите, саламите и шунката увеличават риска от развитие на рак на стомаха, съобщава Journal of the National Cancer Institute.
Учените от Каролинския институт (Karolinska Institute) в Стокхолм са анализирали 15 изследвания, посветени на тази тема, в които са взели участие 4704 души.
Установено е, че при увеличаване на потреблението на продукти от преработено месо с 30 г в денонощието рискът от развитие на рак на стомаха нараства с 15 до 38%.
Според учените, повишеният риск може да бъде свързан с добавянето на нитрати в тези продукти, но и с въздействието на токсичните вещества, образуващи се при обработването на месото.
Според статистика, ракът на стомаха заема четвърто място по разпространение сред онкологичните заболявания и второ място сред причините за смъртността при онкологично болните.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.