zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вкарват в регистър болниците, в които се взема и съхранява кръвКонтролът върху тях ще се упражнява от шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата, реши парламентът.

28 юли 2006, Нетинфо
още новини от Нетинфо


Към Министерството на здравеопазването да се създаде регистър на лечебните заведения, които извършват дейности по вземане, диагностика, преработка, съхраняване и разпределение на кръв и кръвни съставки, реши днес Народното събрание, което прие на второ четене промените в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането.
Измененията предвиждат директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) да изпълнява функциите на компетентен орган по отношение на дейността на болниците и по осигуряване на качества и безопасност на кръвта и кръвните съставки, както и по отношение на трансфузионния надзор - проследяване и съобщаване на сериозни нежелани реакции на всяка единица кръв от дарител към приемател и обратно.
Шефът на ИАЛ ще следи и за спазване на изискванията на закона и правилата за добра лабораторна и добра производствена практика.
Непосредственият контрол ще осъществява чрез определени от него длъжностни лица, реши още парламентът.

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.