zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учени направиха първата крачка към създаване на ретина - протеза



16 юли 2006, здраве.bg

Сп. Nature публикува резултатите от съвместните изследвания на специалисти от Императорския колеж в Лондон и Университета в Манчестър, които са открили нови свойства на протеина меланопсин. Активацията на меланопсина в клетките, които обикновено не го използват, ги прави чувствителни към светлината. Тази реакция към светлината разкрива възможности за нови методи на лечението на слепотата.
Много от случаите на слепота са свързани с заболяване на ретината, водещи до разрушаване на фоторецепторите. Фоторецепторите на окото интерпретират различните нива на светлина и ни позволяват да виждаме. В наши дни не съществуват начини за лечение на ретината и загубеното зрение не може да се възстанови.
Офталмолозите от Лондон и Манчестър са провели опити с мишки и са открили, че активацията на гена, контролиращ меланопсина, заставя нервните клетки да работят като фоторецептори.
Въпреки, че слепотата не може да се излекува като се създадат клетки, чувствителни към светлината, изследователите работят с инженерите върху създаването на ретина-протеза, която би помогнала на хората с нарушено зрение. Според професор Рон Дъглас от City University, London, на този етап е невъзможно създаването на заместител на ретината, но изследването позволява да се развият нови методи на терапия. Например, гените, включващи меланопсин, могат да се внедрят в останалите здрави клетки на болната ретина като ги превърнат във функциониращи фоторецептори.
Едва ли активацията на меланопсина в клетките е способна напълно да възстанови зрението - по-скоро окото ще може слабо да реагира на светлината и сянката, но може смело да се каже, че е направена първата стъпка към създаването на изкуствена ретина.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.