zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рискът от инфаркт е еднакъв за всички



В 50% от случаите рискът от инфаркт е свързан с високия холестерол, а в 36% - с пушенето.

здраве.bg

Причините за развитието на заболявания на сърцето са абсолютно еднакви във всички региони и при всички раси, твърдят в новопубликувания си доклад специалисти към Световната здравна организация (СЗО), според които че стресът играе особено голяма роля за развитието на инфаркт на миокарда.

Практически всички сведения за причините за сърдечните заболявания се базират на изследвания, проведени с пациенти от европеидната раса от богатите страни във връзка с това, че там тези заболявания са били открити за първи път. Затова е практически невъзможно да се определи достоверността на тези данни по отношение на другите раси и страни, смятат учените.

Според статистиката смъртността от заболявания на сърцето е най-висока, но мерките, които са взети срещу това като борба със затлъстяването, артериалната хипертензия и холестерола се непреложими в бедните страни.

В продължение на 10 години, 262 учени са наблюдавали 29 000 души от 52 страни. Специалистите са стигнали до извода, че 90% от факторите на риска от инфаркт на миокарда може да се предотвратят или избегнат.

Главният фактор на риска е нивото на общия холестерол и съотношението на неговите фракции. На второ място е пушенето, на трето - диабетът, повишеното артериално налягане и наднорменото тегло. След това по важност следват стресът, неадакватната употреба на плодове и зеленчуци и ниската физическа активност. Употребата на алкохол в малки и средни дози оказва малка вреда според учените.

Специалистите смятат, че все още не е достатъчно оценено негативното влияние на стреса и то психологическия, а не физиологичния. Например напрегнатата обстановка на работното място, в семейството, материални трудности, развод, смърт на дете и т.н.

Според цитираните данни, в 50% от случаите рискът от инфаркт е свързан с високия холестерол, а в 36% - с пушенето, като тези фактори са еднакви за всички точки по света. Възрастовите критерии за развитието на инфаркт също са практически...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
 
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.