zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Очаква се силно увеличение на Алцхаймер и деменциитеВ следващите 30 години заболяванията в някои страни ще се утроят.

16 декември 2005, здраве.bg

Според експерти случаите на заболяванията от Алцхаймер и други форми на деменция ще отбележат рязък скок през следващите десетилетия.

Прогнозите на група учени, публикувани в декемврийския брой на сп. Лансет (The Lancet), са, че до 2040 г. в развитите страни случаите ще се удвоят, а в развиващите се страни ще скочат три пъти.

“Към момента в света от деменция страдат 24,3 милиона човека, а увеличението всяка година е с нови 4,6 милиона случая. Броят на болните ще се удвоява на всеки 20 г. и ще достигне 81,1 милиона през 2040 г.” се казва в публикацията.

Специалистите препоръчват още сега на държавно ниво да бъдат взети мерки за ограничаване на предпоставките за тези заболявания като високо кръвно налягане, тютюнопушете, диабет и повишен холестерол.

“Въпреки че в случая става дума за разстройство в умствените функции, физическата активност е от особено значение за намаляване на вероятността от заболявания от този вид”, препоръчват експертите и добавят: “Тези цифри не са изненадващи, като се има предвид, че хората водят нездравословен начин на живот. Погледнете диабета – за следващите 10 г. случаите на това заболяване ще се увеличат със 165%.”

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.