zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В Япония изпробват ваксина срещу Алцхаймер



15 юни 2006, здраве.bg

ДНК-ваксината срещу болестта на Алцхаймер, разработена от японските учени, вече бе успешно приложена върху опитни животни, съобщава списание Proceedings of National Academy
of Sciences
.

Новата ваксина е насочена срещу амилоида на токсичната белтъчина, натрупваща се в тъканите на главния мозък при пациентите, страдащи от заболяването. Ваксината представлява чиста ДНК, която след въвеждането в организма започва да изработва малко количество амилоид. Белтъчината стимулира имунните реакции, насочени срещу натрупването на амилоид в главния мозък.

Преди да обявят своето откритие, учените от Института по неврология в Токио са провели поредица от експерименти с животни. Резултатите от изследването показват, че след въвеждането на ваксината количеството натрупани токсични белтъчини в тъканите на главния мозък на болните животни намалява с 15 до 39%.

Ваксините против болестта на Алцхаймер, създавани по-рано, са със съдържание на вируси и тяхното опитно прилагане показа, че водят до развитието на ракови образувания в мозъка.

Специалистите смятат, че новата ДНК-ваксина, която не съдържа вирус, предизвиква по-малко силен имунен отговор и е много по-безопасна.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за старческото слабоумие, което се развива в по-напреднала възраст. Днес все още не съществува ефективно лечение на това заболяване и затова разработването на ваксини е едно от най-перспективните направления в търсенето на средства, способни да прекратят развитието на тази болест.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.