zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В Япония изпробват ваксина срещу Алцхаймер15 юни 2006, здраве.bg

ДНК-ваксината срещу болестта на Алцхаймер, разработена от японските учени, вече бе успешно приложена върху опитни животни, съобщава списание Proceedings of National Academy
of Sciences
.

Новата ваксина е насочена срещу амилоида на токсичната белтъчина, натрупваща се в тъканите на главния мозък при пациентите, страдащи от заболяването. Ваксината представлява чиста ДНК, която след въвеждането в организма започва да изработва малко количество амилоид. Белтъчината стимулира имунните реакции, насочени срещу натрупването на амилоид в главния мозък.

Преди да обявят своето откритие, учените от Института по неврология в Токио са провели поредица от експерименти с животни. Резултатите от изследването показват, че след въвеждането на ваксината количеството натрупани токсични белтъчини в тъканите на главния мозък на болните животни намалява с 15 до 39%.

Ваксините против болестта на Алцхаймер, създавани по-рано, са със съдържание на вируси и тяхното опитно прилагане показа, че водят до развитието на ракови образувания в мозъка.

Специалистите смятат, че новата ДНК-ваксина, която не съдържа вирус, предизвиква по-малко силен имунен отговор и е много по-безопасна.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за старческото слабоумие, което се развива в по-напреднала възраст. Днес все още не съществува ефективно лечение на това заболяване и затова разработването на ваксини е едно от най-перспективните направления в търсенето на средства, способни да прекратят развитието на тази болест.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.