zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Популярни медикаменти срещу хипертония могат да предизвикат вродени дефекти в плода



12 юни 2006, здраве.bg

Препаратите, отнасящи се към класа на инхибиторите АПФ (какъвто е например еналаприлът), предизвикват развитието на вродени дефекти в плода при тяхното приемане през първото тримесечие от бременността, съобщава в новия си брой New England Journal of Medicine.
Лекарствените средства от тази група се отнасят към групата на най-често предписваните препарати за лечение на хипертония. В инструкциите за приложение на лекарствата следва да са описани противопоказанията при тяхното приемане по време на второто и третото тримесечие от бременността поради опасността от увреждане на бъбреците на плода, но се допуска тяхното приемане през първото тримесечие.
Учените от Vanderbilt Children`s Hospital са изучили статистиката на родените деца в щата Тенеси от 1985 до 2000 г. От 29 507 новородени при 865 са регистрирани пороци в развитието. 18 от децата са родени от майки, които са приемали инхибитори АПФ , а 4 - от майки, приемали други антихипертензивни средства.
Изследователите смятат, че приемането на инхибитори АПФ през първото тримесечие от бременноста увеличава 3 пъти риска от раждането на деца с вродени дефекти. Често тези лекарства предизвикват порок на сърцето (1/3 от изследваните деца) или порок на развитието на крайниците и лицето (1/4 от случаите), съобщава ръководителят на изследването Уилям Купър (William Cooper).

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.