zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хората, неспособни да различават лица, са много повече



Това твърдят специалисти, създали тест за откриване на прозопагнозия.

8 юни 2006, здраве.bg

Изследователите от Университета Харвард и Университетския колеж в Лондон са разработили тест, който позволява да се открие прозопагнозия - неспособността да се опознават и различават лица. С помощта на този тест те са определили, че около 2% от хората абсолютно не са способни да различават лицата.
Досега се смяташе, че това заболяване е много рядко и в света са описани само около 100 случая на прозопагнозия.
Екипът от учени е показвал на доброволци по специална схема снимки и рисунки на къщи, коли, пейзажи и черно-бели изображения на лица. Някои изображения са се повтаряли и участниците е трябвало да посочат дали са ги виждали по-рано. Хората, страдащи от прозопагнозия, са разпознавали другите повтарящи се изображения, но не са били способни да запомнят изображението на лицата.
За първи път за прозопагнозията се съобщава в Античността, но симптомите за първи път са подробно описани едва през 1947 година. И до днес не е ясно какво лежи в основата на това заболяване. Известно е, че мозъкът не възприема лицата по същия начин, по който помнят другите предмети.
Хората, страдащи от тежка форма на прозопагнозия, не разпознават своите роднини, близки приятели, съпрузи и дори самите себе си. На тях им е трудно да наблюдават персонажите във филмите и телевизионните предавания, защото губят нишката на събитията. Тези хора компенсират своя “дефект” с това, че запомнят вторични белези като прическата, походката, гласа, дрехите.
Съществуват 2 вида прозопагнозия: възникнала в резултат на тежка травма, инсулт, дегенеративно заболяване на мозъка или появила се при хората още в ранно детство без никакви известни травми на мозъка. Такива хора не осъзнават своя дефект, защото никога не са умеели да разпознават лица.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.