zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Децата с тегло над нормата по-често страдат от счупвания6 юни 2006, здраве.bg

Децата, които имат наднормено тегло, страдат по-често и от болки в мускулите и ставите, както и от различни ортопедични усложнения, сочи изследване на US research in Pediatrics.
Изследователи от National Institutes of Health в Бетезда, Мериленд са обобщили данните от медицинските картони на няколко хиляди деца и са установили, че причина за по-честите счупвания и други мускулни и костни заболявания е по-малката физическа активност на децата с наднормено тегло.
“При тези деца счупванията са 4,5 пъти по-чести, отколкото при техните връстници, чието тегло е в нормата”, твърдят авторите на изследването. “При 6,6% от тях се среща и най-честата болка в костната система – тази на коленете”.
Според специалистите тези проблеми рядко изчезват с порастването на организма, а най-често се мултиплицират в зряла възраст и създават увеличен риск от артрити, остеопороза и други подобни заболявания.
Официалната статистика показва, че броят на децата с наднормено тегло в европейските страни през последните 10 години се е удвоил.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    деца    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.