zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

МЗ разработи указания против птичия грип за пътуващите до Румъния



2 юни 2006, здраве.bg

Във връзка с разпространението на птичи грип в Румъния Министерството на здравеопазването изготви указания за българските граждани, които пътуват или пребивават в Румъния, за предпазване от заразяване с птичи грип.
МЗ счита, че няма основания за препоръки за въздържане от пътуване в съседната ни страна поради опасност от заразяване с птичи грип, но е необходимо пътуващите или пребиваващи там български граждани да вземат съответните предпазни мерки.
По данни от румънското Министерство на земеделието обстановката в страната по отношение на птичия грип остава тревожна. Продължава обработването на огнищата във всички 11 области. В столицата в един от районите е обявена карантина І-ва степен, която ще продължи до пълното обеззаразяване на откритите огнища.
Основният механизъм за предаване на вируса на хората е прекият и тесен контакт със заболели и мъртви птици. Независимо, че няма данни за предаване на птичия вирус А (Н5N1) от човек на човек, необходимо е българските граждани, посещаващи засегнати от болестта райони, включително и в Румъния, да спазват определени предпазни правила:
Най-важният и ефективен начин за предпазване от заразяване с птичи грип е да се избягват директни контакти с живи и видимо здрави, както и с болни, или умрели домашни и диви птици. МЗ съветва българските граждани да избягват места като птицеферми и птичи пазари, където живеят и се отглеждат, или съхраняват птици. Изключително важно е да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции.
Основна предпазна мярка е спазване на обичайната хигиена, често миене на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди, както и използване на тоалетни кърпички и дезинфектанти за ръце, включително когато ръцете не са видимо замърсени.
Не трябва да се консумират сурови продукти от птичи произход, а при приготвяне на храна тези продукти, включително и яйцата, трябва да бъдат много добре термично обработени. След обработка на сурово птиче месо ръцете, използваните съдове...

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.