zdrave.bg
Главоболие
»повод за притеснения
повод за притесненияГлавоболието най-често не е причина за притеснения относно здравословното състояние. И все пак кога този тип болка трябва да ви накара да се замислите? Като правило лекарите се притесняват при поява на нов тип главоболие, т.е. различно от тези, които сте имали дотогава, но дори в този случай, е рано да изпадате в паника. Най-често причина да бъде потърсена незабавна помощ има в три случая:
1. Ако главоболието е съпроводено с втрисане.
2. Ако заедно с него се появят някакви други симптоми.
3. Ако болката се появи неочаквано и е много силна.

Внезапното главоболие

То се появява изведнъж, като че без всякаква причина и веднага придобива сила, която пречи на човек да изпълнява нормалните си функции. То може да бъде симптом за разстроено функциониране на една от артериите, снабдяващи с кръв мозъка или дори за нейно разкъсване и кръвотечение. Това обикновено се получава, когато в артерията има разширено място, където се образува издутина, наречена аневризма. Такъв проблем е много опасен и може да бъде фатален.

Въпреки че причината за внезапното главоболие може да бъде и съвсем безобидна, ако то продължи повече от няколко минути, е задължително да бъде потърсена лекарска помощ!

Главоболие и втрисане

Комбинацията от тези два симптома може да бъде признак за менингит - особено ако главоболието е силно и е съпроводено от други характерни неврологични симптоми.

Менингит е възпаление на мозъчните обвивки. Не всички негови форми са опасни. За разлика от бактериалната - ако тя не бъде бързо и правилно третирана, може да има летален изход.

Все пак не изпадайте в паника от първите признаци. Уповавайте се и на своя опит. Ако състоянието ви е близко до това, когато сте болни от грип или настинка, най-вероятно няма повод за притеснение. Посетете своя личен лекар и нека той прецени.

Главоболие и други симптоми

Мигренозното главоболие, което по правило е невинно, обикновено се съпровожда от други симптоми:
• хрема,
• чувствителност...




 
изпишете търсеното на латиница
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.