zdrave.bg
Алтернативна медицина
»общ преглед
общ прегледОт билките до акупунктурата, от аюрведа до хомеопатията алтернативната медицина добива все по-голяма популярност. Дали става въпрос за използването на билки в борбата с настинката, медитация за понижаване на високото кръвно или акупунктура за контролиране на болката, методите на лечение извън традиционната медицина съпътстват, а в някои случаи дори заместват конвенционалната медицинска практика. Хора на всякаква възраст все по-често търсят начин да контролират по-добре своето здраве именно чрез подходите на алтернативната медицина.

Преди дори да сте усетили, че се разболявате, вашите приятели вече ще ви препоръчали дузина билки и хомеопатични лекарства за лечение. Ако се питате дали да следвате техните съвети, най-добре е преди да вземете решение да се запознаете с фактите. Говорете и с вашия лекар преди да изпробвате нещо ново. Особено внимателни следва да бъдат бременните и кърмещи жени, хората, които приемат други медикаменти или страдат от хронично заболяване.

Под сборното понятие комплементарна и алтернативна медицина и по-често използвания акроним КАМ (CAM – Complementary and Alternative Medicine) се има предвид група от изключително разнородни медицински и здравни системи, процедури и продукти, които не се приемат като част от конвенционалната, традиционна и утвърдена медицина. Някои методи на алтернативната медицина са подкрепени с научни доказателства, докато други са със спорен или недоказан ефект. За да се установи тяхната безопасност и ефективност, са необходими големи клинични проучвания.

Съществува ли разлика между алтернативна и комплементарна медицина

Да, такава разлика има.

• Комплементарната (допълваща) медицина се използва заедно с конвенционалната. Пример за комплементарна терапия е ароматерапията, приложена след хирургична интервенция с цел подобряване състоянието на пациента.

• Алтернативната медицина се прилага вместо конвенционалната, т.е. тя замества методите на традиционната медицина. Пример за алтернативно лечение е...



следва: акупресура

 
изпишете търсеното на латиница
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.