zdrave.bg
Алтернативна медицина
»традиционна китайска медицина
традиционна китайска медицина... от китайската медицина и го използват изолирано от останалите. Процедури като акупунктура, масажи и манипулации могат да бъдат полезни при лечението на определени здравословни състояния. Няколко китайски билки също могат да подпомогнат конвенционалната терапия на сърдечносъдовите заболявания и страничните ефекти на рака. Въпреки това обаче те трябва да се използват изключително внимателно, тъй като те са силно биологично активни и могат да бъдат опасни, ако се употребяват с лека ръка. Така например китайската билка „махуанг”, позната ни като ефедра, е главната съставка на някои така наречени „естествени” продукти за отслабване. По последни данни се смята, че ефедра е причинила смъртта на 22ма души и 800 токсични случая.

Какво показват проучванията

Най-проучваният елемент на традиционната китайска медицина е акупунктурата. Щом се отнася до китайските билки, съществуват само няколко добри проучвания на тази тема. Малкото събрани данни за тяхното лечебно действие е резултат от факта, че китайските билки обичайно се използват в комбинация и затова е трудно да се определи самостоятелния им ефект.

Автоимунни и възпалителни заболявания: Относително малко рандомизирано проучване на китайската билка Tripterygium wilfordii показва позитивен ефект върху хора с ревматоиден артрит. Въпреки това по-голямо проучване сочи, че билката може да причини сериозни здравословни проблеми и да увреди бъбреците, сърцето и други жизненоважни органи.

Рак: Няколко проучвания предполагат, че определени китайски билки могат да намалят обема на тумора, страничните ефекти за организма и да подобрят отговора на болния към съвременната терапия на заболяването. Въпреки това качеството на тези проучвания стои под въпрос.

Сърдечносъдови заболявания: Комбинация от китайски билки се използва за намаляване на симптомите на стабилна стенокардия, стабилизирани аритмии и за цялостно подобрение на функцията на сърцето и кръвния състав. Въпреки че съществуват известни...



следва: хипноза

 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.