zdrave.bg
Алтернативна медицина
»аюрведа
аюрведаДумата аюрведа датира отпреди близо 5000 години и на индийски означава буквално наука за живота. Смята се, че това е може би най-древната медицинска система. Тя се базира на взаимовръзката между всичко във Вселената. Всяка форма на живот се състои от три основни елемента: вятър, огън и вода - човешкото здраве всъщност е баланс между тези три елемента, като разклащането на този баланс води до отслабване на организма и податливост към различни заболявания.

За да възстановят хармонията и баланса, т.е. за да излекуват дадено заболяване, практикуващите аюрведа използват различни процедури:

• клизми, гладуване, употреба на специфични храни или метали с цел елиминиране на замърсената материя от тялото и прочистване на организма;

• дихателни упражнения, билколечение за облекчаване на симптомите;

• масажиране на т.нар. жизнени точки върху тялото, където се съхранява енергията на живота - с цел намаляване на болката и умората, подобряване на циркулацията;

• йога и медитация за намаляване не безпокойството и усъвършенстване на баланса и хармонията.

Аюрведа все още продължава да се практикува масово в Индия, като тя съжителства наравно и при това успешно с модерната медицина.

Аюрведата в днешно време

Някои терапевтични методики, използвани в аюрведичната медицина - като йога, масаж и медитация, са безопасни и може би ефективни. Практикуването им не е свързано с почти никакъв риск, но и досега не са провеждани досатъчно качествени научни проучвания върху изброените по-горе практики.

На обратния полюс са билколечението и прилагането на метали, за които липсват научни сведения, подкрепящи ползата от тях. Все пак постепенно се натрупват данни относно ефективността и безопасността на голям брой хранителни добавки, използвани в аюрведичната медицина.

Какво сочат проучванията

Аюрведата се използва за лечение на голям брой заболявания и симптоми. Ето какво какво сочат проведенитe досега проучвания:

Сърдечносъдови заболявания: Абана...




 
изпишете търсеното на латиница
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.