zdrave.bg
Аутизъм
»симптоми
симптоми... обикновено се забелязват първо от родителите и близките на детето до три годишна възраст. Въпреки че аутизмът е вродено състояние и е налице още при раждането на детето, неговите симптоми са трудно различими. Затова точната диагноза не може да се постави в кърмаческа възраст. Обичайно родителите започват да се притесняват за своите деца, когато забележат, че те не искат да бъдат държани за ръка, не проявяват интерес към различни игри и не проговорят. Понякога обаче детето започва да говори заедно с другите деца на неговата възраст и след това изгубва своите говорни умения. В такива ситуации обикновено родителите първо се съмняват, дали техните деца не са глухонеми, защото в различни ситуации те се държат като такива.

След започването на ранно и интензивно лечение повечето деца подобряват своята способност да комуникират, да се социализират в средата и да се грижат за себе си като по-големи. Обратно на разпространеното мнение, много малко от децата с аутизъм след проведена терапия остават напълно социално изолирани и „живеят в собствен свят”.

Симптоми през младежките години

По време на тийнейджърските години начинът на поведение обикновено се променя. Много младежи с аутизъм придобиват различни умения, но изостават все пак в сферата на отношенията си с други хора и тяхното разбиране. Пубертетът и свързаните с него промени в сексуалността се възприемат по-трудно от тийнейджърите с аутизъм отколкото от техните връстници. Освен това младежите с аутизъм са по-склонни към депресия и епилепсия.

Симптоми у възрастни

Част от възрастните с аутизъм са в състояние да работят и да живеят напълно самостоятелно. Това зависи най-вече от тяхното ниво на интелигентност и от уменията им да комуникират с останалия свят. Проучванията сочат, че поне 33% от хората с аутизъм успяват да водят най-малкото частично независим живот.

Някои хора с аутизъм се нуждаят от постоянни грижи, особено тези с ниско ниво на интелигентност, които не могат да говорят. Обратно...




 
изпишете търсеното на латиница
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.