zdrave.bg
Първа помощ
»порязвания и одрасквания
порязвания и одраскванияНезначителните порязвания и одрасквания обикновено не се нуждаят от спешно медицинско лечение. Въпреки това те трябва да се третират с повишено внимание, за да се избегне потенциална инфекция или друго усложнение. Указанията по-долу ще ви помогнат да се справите с обикновените рани:

1. Спрете кървенето. Незначителните наранявания и одрасквания обикновено сами спират да кървят. Ако те не спрат, притеснете ги внимателно за 20 до 30 минути с чиста дреха или превръзка. Не проверявайте непрекъснато дали кървенето е спряло, защото това може да попречи на образуването на съсирека. АКо кръвта продължи да тече след предължителното притискане, потърсете медицинска помощ.

2. Почистете раната. Изплакнете раната с чиста вода. Сапунът може да раздразни раната, затова старайте се да не го нанасяте върху раната. Ако все пак останат остатъци или мръсотия в раната след измиване, използвайте почистена с алкохол пенсета, за да премахнете частиците. Ако те останат в раната, посетете лекар. Доброто изчистване на раната понижава риска от развитие на инфекция и тетанус. За да почистите района около раната, използвайте сапун и кърпа. Няма нужда да използвате кислородна вода, йод или йод съдържащи препарати.

3. Приложете антибиотик. След като почистите добра раната, намажете я с тънък слой антибиотичен крем или мазило, за да поддържате повърхността на раната влажна. Антибиотикът няма да излекува раната по-бързо, но ще ви предпази от инфекция. Възможно е някои съставки да мазилото да причинят обрив при някои хора.

4. Покрийте раната. Превръзването на раната ще ви помогне да я поддържате чиста и ще ви предпази от вредните бактерии. След като раната е заздравяла достатъчно, излагането на свеж въздух ще ускори процесите на заздравяване.

5. Сменяйте превръзката поне веднъж дневно или, когато тя се измърси или измокри.

6. Зашиване на дълбока рана. Раната се нуждае от зашиване, ако тя е по-дълбока от 6 милиметра или нейните ръбове стърчат...



следва: изкълчване

 
изпишете търсеното на латиница
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.