zdrave.bg
Първа помощ
»кардиопулмонална реанимация (КПР)
кардиопулмонална реанимация (КПР)Кардиопулмоналната реанимация е животоспасяваща техника, която се използва при спешни състояние (например – сърдечен удар и удавяне), при които сърдечният ритъм и дишането са спрели.

В идеалния случай КПР включва два важни елемента: сърдечен масаж, комбиниран с обдишване уста в уста.

Въпреки това действията на човек в такава спешна ситуация зависят от неговото ниво на познания.

Трябва да се изтъкне, че е много по-добре да направите нещо, отколкото да бездействате, защото се страхувате, че вашите знания и умения не са абсолютно пълни. Запомнете, че разликата между действието и бездействието в спешен случай може да коства живота на човек.

По-долу ще представим най-новите утвърдени съвети от специалисти:

- Неподготвен. Ако не сте преминали специална подготовка за КПР, тогава приложете само сърдечен масаж. Това означава непрестанни натискания на гръдния кош с честота две настискания в секунда, докато парамедиците пристигнат. По-добре не прилагайте обдишване.

- Напълно подготвен. Ако сте напълно подготвени и сигурни в себе си, тогава се опитайте да приложите следните два подхода: 1. Редувайте 30 секунден сърдечен масаж с две обдишвания; 2. Просто направете сърдечен масаж. (описани подобрно по-долу)

- Подготвени, но несигурни. Ако сте преминали специална подготовка за КПР, но изпитвате несигурност в знанията си, тогава е добре да приложите само сърдечен масаж.

По-горните съвети важат само за възрастни, които се нуждаят от КПР, а не деца!

Целта на КПР е да поддържа доставянето на кръв към мозъка и други критични органи, докато по-сериозно медицинско лечение не възстанови нормалния сърдечен ритъм.

Когато сърцето спре, липсата на оксигенирана кръв може да причини необратими мозъчни увреди само за няколко минути. Смъртта ще настъпи в рамките на 8 до 10 минути. Ето защо всяка секунда е важна, когато помагаме на човек в безсъзнание, който не диша.

Преди да започнете

Преценете ситуацията преди да започнете КПР:
- Дали...




 
изпишете търсеното на латиница
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.