zdrave.bg

Речник на медицинските термини

Редовно актуализирана и допълвана информация за термини, използвани в медицината и фармацията, на български, латински и английски език.
Можете да използвате азбучната подредба или специалното поле за търсене
Хемофилия
На латински език: Haemophilia.                    
На английски език: Hemophilia.

Определение: Хемофилията е най-често срещаната наследствена коагулопатия. Протича с кръвоизливи поради нарушение на плазмената фаза на кръвосъсирването. Боледуват основно мъжете, а жените са хетерозиготни носители на рецесивния ген.

Етиология: Причината за заболяването е наличието на патологичен рецесивен ген в единствената Х-хромозома у мъжете. В резултат намалява синтеза на антихемофилните глобулини: ф.VIII и ф.IX. При дефицит на ф.VIII се развива хемофилия А, а при дефицит на ф.IX – хемофилия В.
При жените съществуващият нормален алел за синтез на антихемофилни глобулини във втората Х-хромозома осигурява достатъчно количество от тях, което поддържа нормална хемостаза.

Патофизиология: Фактор VIII има сложна структура. Състои се от:
   - една лековерижна част - ф.VIII:С, която се кодира от Х-хромозомата. Дефицитът на ф.VIII:С е причина за хемофилия А;
   - тежковерижна част от две субединици: ф.VIIIR:Ag и VIIIR:WF (фактор на Вилебранд - кодира се от една автозомна хромозома).
Фактор VIII:С активира ф.Х и е необходим за осъществяването на плазменото кръвосъсирване.

Генетика: В около 70% от случаите заболяването се унаследява по Х-рецесивен начин, а в останалите случаи се касае за спонтанно възникнала мутация в Х-хромозомата.
При брак между здрава жена и болен от хемофилия мъж:
   - всички дъщери са носителки (хетерозиготни носителки на рецесивния ген), тъй като получават от бащата дефектната Х-хромозома;
   - всички синове са здрави, защото получават здравата Х-хромозома на майката.
При брак между жена-носителка и здрав мъж:
   - 50% от дъщерите са носителки и 50% са здрави;
   - 50% от синовете са болни и 50% са здрави.
Жените-носителки имат намалена аткивност на ф.VIII:С, която трябва да се определи. Обикновено нямат оплаквания, но понякога могат да притежават дискретна склонност към кръвотечения, напр. обилни кръвотечения по време на менструация, след операция, аборт и др.
Жените могат да боледуват от хемофилия само ако са хомозиготни носителки на рецесивния ген: при дъщеря от брак между жена-носителка и болен от хемофилия мъж.

Клиника: Заболяването се проявява с кръвоизливи. Те по-често са предизвикани (при травми), но могат да бъдат и спонтанни. Толкова по-тежки са, колкото по-голям е дефицитът на ф.VIII:С.
Възникват още в ранна детска възраст, когато детето прохожда.
Наблюдават се:
1. Хеморагии от лигавиците: от носа (епистаксис), от венците (гингиворагии). Особено опасни са хеморагиите от пода на устната кухина и тонзилите, от меките тъкани на шията поради склонност към разпространение и притискане на нерви, големи кръвоносни съдове и от затрудняване на дишането.
При екстракция на зъб кръвотечението продължава дни и седмици.
2. Подкожни хеморагии. Развиват се екхимози на големи площи с разпространение между фасциите.
3. Кръвоизливи в мускулите. Най-чести са тези в m. ileopsoas. Проявяват се със силна болка в ингвиналната област и ирадиация към бедрото. Ако е отдясно, се налага да се отдиференцира от апендицит. Понякога се получава ретроперитонеален хематом.
4. Ставни кръвоизливи (хемартрози). Засягат се големите стави: коленни, лакътни, тазобедрени, раменни, глезенни. Изпълнената с кръв става е подута, оточна, напрегната, болезнена. Кръвоизливът често рецидивира в една и съща става, при което тя се деформира, анкилозира. Настъпва атрофия на съседните мускулни групи.
5. Гастроинтестиналните хеморагии (мелена, хематемеза), както и хематурията са редки.
Различават се следните форми на хемофилия:
1. фрустна форма – концентрацията на ф.VIII е 16-30% . Най-често липсват симптоми.
2. лека форма - концентрацията на ф.VIII е 6-15%. Кръвоизливите се провокират от тежки травми.
3. средно тежка форма - концентрацията на ф.VIII е 1-5%. Възникват кръвоизливи при леки травми.
4. тежка форма - концентрацията на ф.VIII е под 1%. Има спонтанни кръвотечения.

Лабораторни изследвания: Характерно е силно удълженото време на съсирване и удълженото активирано парциално тромбопластиново време (АРТТ), често до безкрайност.  Броят на тромбоцитите е нормален. Нормално е и времето на кървене, и протромбиновото време (РТ).
Установява се дефицит на ф.VIII.

Диагноза: Поставя се въз основа на хеморагичния синдром при мъже, често с данни за фамилност и на лабораторните изследвания.
Пренатална диагностика: изследва се ДНК на хорионните въси, взети след 10-тата седмица на бременността. Прекъсването на бременността при тежка хемофилия е правно показано.

Диференциална диагноза: прави се с: болест ва Вилебранд, дефицит на ф. V, тромбоцитопения, капиляротоксикоза и др.

Лечение: Лечението на хемофилията е заместителна и се провежда през целия живот на болния. Целта е да се повиши нивото на антихемофилния глобулин в кръвта на пациента. Използват се високо пречистени концентрати на ф.VIII от човешка плазма или рекомбинантен ф.VIII, получен по генна технология. Дозата зависи от тежестта и локализацията на  хеморагиите. Времето на полуживот на ф.VIII е 10-12 часа и вливанията се правят през 12 часа.
Прилагат се още:
Антифибринолитици: РАМВА, ЕАС, Exacyl, Ugurol, DDAVP – аналог на вазопресина.
Локални кръвоспиращи средсва: gelfoam, armigel, tissucol.
При хемофилици мускулните, а и подкожните инжекции са забранени, позволяват се венозни манипулации. Не се прилагат антиагрегантни и антикоагулантни средства.
Немедикаментозното лечение включва компресивни превръзки, имобилизиране на ставата, ставни пункции.

Усложнения от лечението: В 10-20% от болните се образуват антитела срещу ф.VIII и се развива т.н. инхибиторна хемофилия. При тези пациенти лечението се провежда с високи дози концентрат на ф.VIII и плазмафереза. Прилагат се и имуносупресори, цитостатици, кортикостероиди. Това лечение е трудно и много скъпо.

Прогноза: В миналото е била много сериозна. Кръвопреливанията създават риск от заразяване с хепатит, СПИН. Сега чрез прилагането на рекомбинантни препарати тази опасност е изключина.
В бъдеще ще се стигне до излекуване чрез генна терапия.

Хемофилия В се среща рядко. Дължи се на дефицит на ф.IX, което води до забавено кръвосъсирване. Унаследяването, клиниката и диагностиката са както при хемофилия А.

Лечение на хемофилия В: Провежда се заместително лечение с ФПК, ф.IX концентрат, Bebulin, Berinrin. Вливанията се правят през интервал от 18 до 24 часа. Високи еднократни дози могат да са тромбогенни.
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.