zdrave.bg

Речник на медицинските термини

Редовно актуализирана и допълвана информация за термини, използвани в медицината и фармацията, на български, латински и английски език.
Можете да използвате азбучната подредба или специалното поле за търсене
С- реактивен протеин (CRP)
Представлява β2-глобулин. Синтезира се в черния дроб. Повишава се няколко часа след началото на възпалителен процес. Има молекулна маса 140 000 Da. Свързва молекулни групи, намиращи се върху голям брой бактерии и гъбички. Свързан към бактериите той спомага за свързване на комплемента и улеснява тяхното фагоцитиране. Наименованието му е свързано с факта, че реагира с полизахарид-С от капсулата на пневмококи.
Показания за изследване: разграничаване на бактериални и вирусни инфекции; съмнение за възпалителен процес в кърмаческа възраст; ревматични заболявания; колагенози; остеити.
Биологичен материал: серум.
Лекарствена интерференция: Оралните контрацептиви повишават CRP.
Референтни граници: до 3 mg/l. Пре възпалителен процес се повишава над 100 mg/l.

Повишена концентрация: при бактериални инфекции, сепсис, изострен хроничен възпалителен процес, при туморен разпад, певмококова пневмония, туберкулоза, при миокарден инфаркт. При неусложнени операции концентрацията на CRP обикновино е 5-10 пъти по-висока с максимум на третия ден след операцията, като на седмия ден се възстановяват изходните нива. При усложнения, той продължава да се павишава. Повишаването на CRP е индикатор за отхвърляне на бъбречен трансплантант, но не и за отхвърляне на сърдечен. Нивото му корелира с активността на заболяването при болни с ревматоиден артрит, полиартериитис нодоза, но не и при лупус еритематодес, така че тук ниското му нива не означава липса на възпаление. CRP се повишава и през втората половина на бременността.
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.