zdrave.bg

Речник на медицинските термини

Редовно актуализирана и допълвана информация за термини, използвани в медицината и фармацията, на български, латински и английски език.
Можете да използвате азбучната подредба или специалното поле за търсене
Хемоглобин (Hb)
Хемоглобинът е основната съставка на еритроцитите. Главната му функция е да пренася кислород от белите дробове до тъканите. Молекулата на хемоглобина се състои от 4 субединици, всяка от които съдържа по един атом желязо, свързан с порфириновия пръстен, формиращ хема, който от своя страна е свързан с глобиновите вериги. Те биват няколко типа – α, β, γ, δ и ε. Всяка хемоглобинова молекула съдържа по две двойки еднакви глобинови вериги. Съществуват следните видове хемоглобин:
1. Хемоглобин А1 – НbА1 (α2β2) – съдържа 2 алфа- и 2 бета-вериги. Това е главният хемоглобин – представлява 97-98% от общия хемоглобин.
2. Хемоглобин А2 – HbА2 (α2δ2) – съдържа 2 алфа- и 2 делта-вериги. Този хемоглобин е представен само в 2-3%.
3. Хемоглобин F – HbF (α2γ2) – съдържа 2 алфа- и 2 гама-вериги. Това е фетален хемоглобин. При раждането HbF e 82%, а HbA1 – 18%. В края на първата година HbF се понижава до 2,5-3 %, а при възрастни е 1-2%.
4. Ембрионален хемоглобин със състав α2ε2. В ранното фетално развитие се синтезират епсилон- глобинови вериги, но скоро се заместват от синтез на гама-вериги.

Референтни стойности:
при мъже: 135 – 180 g/l             при жени: 120 – 160 g/l 

Намалената концентрация на хемоглобина е белег за анемия. За лека анемия се говори при стойности на хемоглобина между 140 (120 за жените) и 90 g/l, за умерена анемия – между 90 и 60  g/l и за тежка – под 60 g/l.  

Повишена концентрация на хемоглобин има при полицитемия вера, вродени сърдечни пороци, хронична обструктивна белодробна болест и др.
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.