zdrave.bg
Депресия
»що е то
що е тоДепресиите са хронично психично заболяване, което засяга около 17 % от населението и в над половината случаи се среща в млада възраст - между 20 и 50 г. Жените, страдащи от депресия, са около 25 %, а мъжете - около 15 %. Жените са особено уязвими по време на пубертета, бременността, раждането и менопаузата, което вероятно се дължи на генетични причини.

Според някои психиатри в определен момент от живота си всеки трети човек изпада в депресивно разстройство. У нас по различни причини хората често не обръщат внимание на редица прояви в своето психично състояние, което може да има особено тежки последици.

Депресията е сред най-често срещаните проблеми, които карат хората да търсят помощта на специалист. Тежката депресия представлява остро и продължително усещане за тъга, което нарушава нормалното психосоциално функциониране на индивида.

Понякога причината за това е ясна - развод, раздяла, загуба на работа, финансови или здравословни проблеми. Друг път обаче такава не е налице. Като причина за временна нетрудоспособност депресиите заемат доста по-голям дял, отколкото хронични заболявания като диабет и хипертония.





 
изпишете търсеното на латиница
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.