zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Може ли да се вярва на експресните тестове



Може ли да се вярва на експресните тестове

ХИВ, нежелана бременност, хламидии... всеки иска да е сигурен максимално бързо...

здраве.bg

Съвременната медицина създава много удобства. Без да излизате от дома си, чрез прост тест можете например да проверите за евентуално наличие на инфекция (ХИВ, хламидии и т.н.), дали сте бременна и дори дали сте прекарали микроинфаркт. Но дали и доколко тези бързи тестове са надеждни и на техните резултати може да се вярва...

Принципът на работа
Тестът реагира на хормоните, белтъчините и другите вещества, изработвани от организма при определени обстоятелства. Първо се появява контролната ивица – това означава ,че тестът работи. Втората резка (или нейната липса) показват резултата.

Ефективност
Всички производители декларират повече от 90% достоверност при условие, че тестът се провежда правилно.

Защо са ни необходими
Тези тестове са средство за експресна диагностика. Ако тестът даде положителен резултат, трябва да потърсите лекар и да се изследвате по-подробно.

Достъпност
Най-лесно можете да си купите тест за бременност. Продава се вероятно във всяка аптека. Тестовете за овулация и необходимите на диабетиците лентички за глюкомерите също са достъпни в много аптеки, а за тестове за инфекции, предаващи се по полов път, ще трябва да потърсите повече.

Тест за бременност

Изчислено е, че днес всяка трета жена разбира за своето зачатие именно чрез такъв експресен тест. Той реагира на специфичен хормон, който се изработва само при бременните и неговото ниво започва да нараства от 3-ия ден след зачатието. След 2 седмици тестът достоверно може да потвърди бременността.

Препоръчително е този тест да се прави сутрин, когато концентрацията на хормона е максимална. Резката се появява след около 3 минути. След 10 минути резултатът от теста вече не е достоверен.

Тестът не е 100% показателен, т.е. той може например да покаже положителен резултат, ако приемате някакви средства за лечение на безплодие, а също така при злокачествени заболявания на матката и след аборт.
Обратен...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    9 месеца    aлтернативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.