zdrave.bg
Болката
»типове болка
типове болкаБолката може да се охарактеризира по различни параметри.

Според интензивността й тя се определя най-вече субективно - като слаба (тъпа) и силна. Слабата и тъпа болка обикновено е поносима и не пречи на нормалната дейност и функции на индивида. Силните болки имат значително въздействие върху човека и в една или друга степен възпрепятстват нормалните му функции.

Има много скали за отчитане на болката. Най-често те са базирани именно върху отчитане степента на въздействие и нарушаване функциите на индивида. Ето една от тях:

Според продължителността и начинът им на изява болките са остри - появяват се внезапно, болковите тласъци са краткотрайни, но понякога и по-продължителни (до няколко часа).

Персистиращите болки са с голяма продължителност (над 12 часа). Някои болки се определят като хронични – симптоматиката им е много продължителна (дори месеци), като рядко е постоянна (обикновено е на пристъпи - по-силни или по-слаби).

Болката от повърхността на тялото обикновено е добре локализирана. Дълбоките соматични и висцералните (от вътрешните органи) болки по принцип са по-дифузни, неопределени, "мъчителни".




следва: лечение

 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.