zdrave.bg
Остеопороза
»физическа активност
физическа активностТя в никакъв случай не означава единствено упражняване на различни видове спорт. Това са всички видове физическа дейност – ходене пеша, домакинска работа, танци. Повишаване на физическата активност се постига чрез смяна на заседналия начин на живот с всекидневни физически упражнения.

Заседналият начин на живот е свързан с намаляване на костната маса. Упражненията за отслабване стимулират остеобластите за изграждане на ново костно вещество. Наблюденията показват, че физическите упражнения провокират нарастването на мускулната маса , а оттук – и това на костната маса. Ползата от упражненията е налице единствено когато физическата активност е постоянна. При жени в менопауза след системни упражнения за отслабване в продължение на 22 месеца се отчита повишаване на костната плътност на лумбалните(поясните) прешлени с над 6%. Ползата от физическите упражнения се изразява в поддържане на костната маса, увеличаване на мускулната сила и координация. В сравнение с техните връстници, активно спортуващите имат до 10% по-висока костна плътност.

Рискът от падания се увеличава с напредване на възрастта. Заболяванията и сетивните нарушения, които могат да провокират падане, трябва да бъдат лекувани. Медикаментите, които нарушават силата и координацията, следва да се избягват, ако това е възможно. Повечето от паданията, които водят до фрактури на бедрото, стават вкъщи. Битовата обстановка трябва да бъде съобразена с риска от падане.

Най-важното е да се запомни, че обездвижването води до намаляване на калция в костите. Физическите упражнения са също толкова важни, както и правилния хранителен режим.

Изследвания показават, че упражненията могат не само да предотвратят остеопорозата, но и да я лекуват. Важно обаче е да се знае кои да се правят, и как да се изпълнявате правилно – нещо, за което е най-добре да се направи консултация с личния лекар и специалист.

Упражненията могат да забавят минералната загуба в костите, да помогнат за поддържането на...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.