zdrave.bg
Бременност
»Седмици 35-40
Седмици 35-4035-та седмица

За вашето бебе: Височината му достига 51 см и вече тежи над 2,8 кг. Неговите бели дробове са почти напълно развити, но ако се роди през тази седмица най-вероятно ще бъде поставено в инкубатор. Все още няма достатъчно запаси от мазнини, за да пази телесната си температура постоянна извън майчината утроба.

За бъдещите майки: До този момент сте наддали може би около 11-13 кг и може да изпитва известни неудобства, да не спите добре. Психиката се натоварва от очакването на първите признаци на раждането.

Препоръки за седмицата: Сега е моментът да си набавите дрехите и останалите неща, които ще са необходими за първите няколко седмици след раждането – и на вас и на бебето.

36-та седмица

За вашето бебе: То е позиционирано в корема ви с главата. Често се упражнява да мига. Мозъкът му продължава бързо да се развива.

За бъдещите майки: Матката ви е пораснала значително през изминалите няколко дни и сега подпира най-долните ви ребра. След тази седмица е добре да посещавате своя лекар веднъж седмично. Често ще се чувствате на двете крайности – крайно уморени или кипящи от енергия. Възможно е да се оплаквате от засилващи се болки в гърба, тежест в областта на корема, запек, киселини или дискомфорт в таза и кръста.

Препоръки за седмицата: Започнете да зареждате хладилника и фризера с храна, която лесно може да се приготви - в първите дни след раждането няма да имате нито време, нито желание за готвене.

37-та седмица

За вашето бебе: То е около 53 см високо, измерено от главата до пръстите на краката, и тежи около 3 кг. Закръгля се с всеки изминал ден, а кожата му става все по-розова на цвят и се изглажда. Главата следва да се намира вече по-долу от тялото.

За бъдещите майки: Матката ви вече почти не увеличава своите размери. Около 37-та седмица вашият лекар вероятно ще огледа таза ви, за да оцени прогреса на бременността.

Препоръки за седмицата: В случай...




 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.