zdrave.bg
Бременност
»Седмици 13-16
Седмици 13-1613-та седмица

За вашето бебе: Сега размерът на напълно формираният плод може да бъде съпоставен с размера на праскова. Неговата глава е все още несъразмерно по-голяма спрямо тялото, въпреки че през този период тялото започва да наваксва. Всъщност през тези дни бебето започва да расте с бързи темпове. Лицето му започва да придобива човешки вид. Пръстите се отграничават ясно един от друг, а лактите и китките вече са се оформили. Външните полови органи стават видими. Червата се разполагат вече на своето правилно място.

За бъдещите майки: Матката е пораснала значително. Тя почти изцяло изпълва таза и започва видимо да разширява корема. На пипане най-вероятно се усеща като нежна и мека топка. Започва периода на най-усилено наддаване на тегло, а бъдещата майка буквално кипи от енергия.

Препоръки за седмицата: Не се учудвайте, ако вашият партньор се чувства пренебрегнат заради бременността - той не е подложен на същите физически промени като вас. Трябва да намерите начин да съпреживявате заедно вълненията – и положителните емоции и страховете около бебето заедно. Предложете му например да отидете заедно на поредния преглед при гинеколога.

14-та седмица

За вашето бебе: И през тази седмица то продължава да расте бързо. Неговите уши, намиращи се преди на врата, променят своето местоположение и вече са на своето обичайно място – от двете страни на главата. Шията се издължава и брадичката става по-издадена напред. Характерните белези на лицето и уникалните отпечатъци на пръстите са развити. Бебето започва да реагира на стимули, идващи от външната среда.

За бъдещите майки: Вече най-вероятно сте сменили почти изцяло своя гардероб и се обличате в дрехи, предназначени за бременни. Кожата и мускулите ви започват да се разпъват, за да се нагласят към растежа на бебето. Често е възможно да се оплаквате от запек, защото хормоните на бременността намаляват перисталтиката.

Препоръки за седмицата: Опитайте се да избегнете...



следва: Седмици 17-20

 
изпишете търсеното на латиница
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.