zdrave.bg

Речник на медицинските термини

Редовно актуализирана и допълвана информация за термини, използвани в медицината и фармацията, на български, латински и английски език.
Можете да използвате азбучната подредба или специалното поле за търсене
Инвагинация
На латински език: Invaginatio.
На английски език: Invagination.  

Определение: Инвагинацията представлява навлизане на един чревен сегмент заедно с мезентериума му в просвета на дистален чревен участък. Това е най-честата форма на чревна непроходимост (илеус) при деца в кърмаческа възраст (4-9 месеца).

Етиология: Най-честите причини са:
1. Промяна в режима на хранене на детето -  настъпва дискоординация на чревната перисталтика при преминаване към смесено хранене.
2. Остри диспепсии и ентероколити.
3. Мекелов дивертикул, апендицит, цекум мобиле, увеличени лимфни възли в илеоцекалната област.
4. Коремни травми, полипи, тумори на червата, чревна туберкулоза при възрастни.

Елементи на инвагинацията: Чревният сегмент, който е влязъл в съседното черво, се нарича инвагинат, а червото приемател, в което навлиза инвагинатът, се нарича инвагинанс. Върхът на вмъкнатия чревен участък се нарича глава, а участъкът след нея – шия.

Класификация:
І. В зависимост от участващите елементи инвагинацията бива:
1. Илео-илеална – инвагинация на тънко черво в тънко черво.
2. Коло-колична – инвагинация на дебело черво в дебело черво.
3. Илео-цекална – инвагинация на тънко в дебело черво. Среща се най-често – 2/3 от всички случаи. При кърмачетата илео-цекалната клапа има фуниеобразен ход и илеумът навлиза по-лесно в цекума.
ІІ. Според броя на цилиндрите:
1. Обикновена – трицилиндрова;
2. Двойна – петцилиндрова;
3. Тройна – седемцилиндрова.
ІІІ. Според протичането инвагинацията бива:
1. Остра;
2. Хронична;
3. Хронично-рецидивираща – наблюдава се при чревни тумори.
Направлението на инвагинациите обикновено е анално. Много по-рядко се наблюдават антиперисталтични, ретроградни инвагинации, при които върхът е в направление към стомаха.

Патоанатомия: Нарушава се венозното и артериалното кръвообращение на чревната стена. В началото се развива венозна стаза и оток на инвагината. По-късно настъпва исхемия и може да се стигне до некроза на чревната стена.

Клинична картина: Началото е остро, внезапно при пълно здраве. Детето изведнъж изплаква (“илеусен писък”), свива краката към корема, отказва да се храни, неспокойно е. Налице е много силна коликообразна болка. Тя продължава  няколко минути и стихва, след 10-15 минути или повече се появява отново. Понякога болката може да бъде постоянна (при тежка исхемия) или да не е толкова силна. Настъпва чревна непроходимост (илеус) и се появявт повръщане, задръжка на газове и изпражнения, подуване на корема. След 6-ия час се появява кръв в изпражненията. При обективното изследване се установява тежко увредено общо състояние, бледа кожа, хлътнали очи, страдащ вид. Коремът в началото е на нивото на гръдния кош, но по-късно балонира. При палпация на корема се установява празна илео-цекална област, опипва се инвагината под формата на колбасовиден тумор, в късен стадий има мускулен дефанс. При ректално туширане може да се опипа инвагината. На върха на пръста се установява ясна кръв. Има хиперсонорен перкуторен тон, преодоляваща илеусна перисталтика.  

Изследвания:
1. Лабораторни изследвания. Има повишен хематокрит, хипонатриемия, хипохлоремия, хипокалиемия, хипопротеинемия, ацидоза.
2. Рентгеново изследване – установяват се раздути чревни бримки, водно-въздушни нива.
3. Иригография – използва се бариева каша. Получава се типична картина – стоп на контраста под формата на тризъбец.

Диагноза: Диагнозата се поставя въз основа на клиничната картина и проведените изследвания.

Диференциална диагноза: Прави се с: хеморагичен ентерит, абдоминална пурпура, апендицит и др.

Лечение:
1. Неоперативно. До 12-ия час от началото на заболяването може да се направи опит за дезинвагинация чрез иригография или пневмоколоноскопия.
2. Оперативно. Извършва се дезинвагинация, след което се прави оглед на чревната стена и мезентериума. При наличие на мекелов дивертикул, полипи, тумор или друга причина за инвагинацията, тя се отстранява. При настъпила некроза на чревната стена се извършва резекция.
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.