zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравословното хранене в детството предпазва сърцето



Момчетата, които се хранят с бедни на мазнини храни още от малки, имат по-здрави артерии.

Хелзинки, 6.12.2005, HealthDay News

Никога не сте твърде малък, за да се храните здравословно, разкрива ново изследване.
Учени във Финландия публикуваха доклад, че бедната на мазнини диета при децата допринася за здравето на сърдечно-съдовата система при момчетата, което има за резултат по-ниски нива на холестерола и по-чисти артерии.
Същият резултат обаче не е отбелязан при момичетата, но това може да се промени с времето, смятат изследователите от университета Турку.
Изследването е обхванало 1062 деца, като родителите на половината от тях са били инструктирани да ги хранят с бедни на мазнини храни от 7-я месец след раждането.
Родителите в тази група са получили съвети как да намалят мазнините в храната по различни начини, например чрез замяна на пилето с червено месо, печене на скара (вместо паниране на месото), използване на растителна мазнина вместо масло, както и употреба на нискомаслено мляко. Родителите от другата група не са получили подобни инструкции.
Резултатите показват, че децата от първата група са приемали с 2-3% по-малко калории от тези във втората група и също с 2-3% по-малко калории от мазнини. Ползата от тази малка разлика обаче е изпъкнала, когато децата са навършили 11 години. Изследванията показали, че артериите на тези момчета, които са били на диета, са способни да се разширяват по-добре, позволявайки на кръвта да тече по-свободно.
Според учените посланието от резултатите на това изследване е, че здравословното хранене още от ранна възраст има положителен ефект в дългосрочен план. Предишни изследвания вече са доказали, че храненето с бедни на мазнини храни в детството, няма отрицателен ефект върху растежа и неврологичното развитие на децата.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    деца    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.