zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чистият въздух “спомага” за глобалното затопляне



Науката все още няма сигурно обяснение защо възниква парниковия ефект.

11 април 2006, здраве.bg

По-чистият въздух пропуска повече слънчеви лъчи, с което спомага за повишаването на глобалната температура на атмосферата. От своя страна изхвърляните във въздуха вредни газове увеличават изпаренията и с това също способстват за покачването на температурата на Земята.
Тези констатации от изследвания бяха оповестени на ежегодната конференция на Европейското геологическо обединение (EGU) във Виена.
Според измерванията на учените, като се започне от 50-те години на миналия век, количеството слънчева енергия, достигаща земната повърхност, намалява с около 2% за десетилетие.
Този ефект стана известен в науката като глобално застудяване. През 80-те години на 20 век обаче тенденцията се преобърна и остана такава, независимо от завишените норми по контрола върху изпускането на атмосферата на аерозоли и други вредни газове.
Според Мартин Уайлд от Института по атмосферни и климатични изследвания в Цюрих, ефектът на глобалното затопляне и парниковият ефект са се изключвали взаимно, но това е било така само до началото на 80-те години.
По-рано се смяташе, че глобалното затопляне се дължи именно на парниковия ефект. Проф. Уайлд твърди обаче, че причината всъщност е в глобалното изтъняване на атмосферата. В подкрепа на това той посочва факта, че над Европа това изтъняване е по-добре забележимо, отколкото например над Индия, където индустриализацията набира скорост едва в последните години.
Друг учен – Ролф Филипон, от Световния център по радиацията в Давос, смята, че глобалното затопляне, най-вече в Европа, се дължи на повишената влажност на въздуха – водата, след като се изпари, се превръща в точно такъв “парников” газ, какъвто са въглеродния двуокис и метана, които от своя страна спомагат за увеличаването на водните изпарения.
По думите на повечето учени все още не може да се каже със сигурност каква е причината за глобалното затопляне и за да се направи това, са необходими измервания над повърхността на океаните и в други труднодостъпни места. След това получените данни...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.