zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекарствата могат да бъдат и опасни за здравето



Много медикаменти при свръхдозиране дори заплашват живота.

9 март 2006, здраве.bg

Както е известно, лекарствените вещества, оказващи полезно лечебно въздействие, едновременно с това могат да предизвикат нежелани реакции, в някои случаи водещи до тежки усложнения и дори смъртни случаи. Една от причините за такива усложнения се явяват проявите, обуславящи се от предозирането на лекарствата.
До голяма степен действието на лекарствените средства се предопределя от тяхната доза. В медицинската практика е общоприет термина средна терапевтична доза.
Не трябва да се пренебрегва и вероятността за индивидуалната чувствителност на човек към лекарствата, затова при тяхното предписване трябва да се взимат под внимание възрастта, пола, теглото, състоянието на стомашно-чревния тракт, кръвообращението на бъбреците и т.н.
Под предозиране следва да се разбира умишлено взимане на лекарства в голяма доза с цел самоубийство; небрежност; неправилно съхранение на лекарствата на места, лесно достъпни за деца; пренебрегнати лекарски препоръки.
Освен това, лекарствената терапия може да е съпроводена от странични ефекти – нежелателни, но неизбежни реакции на организма към приетото лекарство в допустима, т.е. средна терапевтична доза. Това се обуславя от самите фармакологични свойства на препарата: раздразващо действие на медикамента върху лигавицата на стомашно-чревния тракт, възникване на пристрастия, наркомания и т.н.
Например т.нар. трициклични антидепресанти заедно с основното си въздействие върху психическия статус на болния, често предизвикват сухота в устата и раздвоен образ в очите.
Много хора знаят, че аспиринът може даже да доведе до образуване на язва.
Тератогенното, осакатяващо плода, действие на лекарствата може да се развие при употребата на антибиотици през първата половина на бременността.
Всички странични явления и противопоказания би следвало да присъстват описани в листовката, която задължително съпътства опаковката на всеки медикамент.
Възможни са и вторични ефекти от лекарствата, предизвикани от нарушение на имуннобиологичните свойства на организма....

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.