zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

97% от онлайн аптеките не са безопасни97% от онлайн аптеките не са безопасни

Поръчката на лекарства през Мрежата безспорно има предимства, но трябва да знаем как да избягваме рисковете.

Да се купуват лекарства онлайн е несигурно дори в страни с традиции и регулация като САЩ.

17 октомври 2012, здраве.bg

Онлайн търговията с някои лекарства у нас вече е разрешена. Какво показва обаче опитът в една от страните, където онлайн пазаруването е далеч по-масово разпространено и присъщо на потребителите...

Само 3% от онлайн аптеките в САЩ могат да бъдат определени като безопасно място, откъдето да се купуват лекарства. Това показва скорошно проучване на Федералната администрация по лекарствата в САЩ (FDA), което е установило, че 25% от потребителите, пазаруващи онлайн, са използвали електронна аптека, за да си закупят предписаните им лекарства, въпреки факта, че близо 1/3 от запитаните признават, че не са били сигурни как могат да преценят доколко безопасен и надежден е сайтът, от който пазаруват.

Скритата цена на по-евтините лекарства

Моделът на онлайн аптека обичайно примамва потребителите с обещанията за евтини лекарства, които удобно могат да бъдат поръчани без да ставаме от компютъра. Този сценарий е особено привлекателен за хората, опитващи се да спестят пари в още повече в днешните дни на криза. Но възползването от тази привидна „всички печелят” ситуация може да доведе до тежки последици, особено ако се приемат едновременно няколко медикамента за овладяването на различни здравни състояния.

Според Федералната администрация по лекарствата, аптеките онлайн излагат невнимателния купувач на множество потенциални рискове. Освен всичко останало тези аптеки не се контролират от съответните органи, затова и лекарствата, които се продават в сайтовете им не е задължително да отговарят на изискванията на администрацията за ефективност и безопасност.

Когато поръчваме лекарства през интернет, въпреки съществуващите законови норми, се излагаме на риск да получим медикаменти, които са с изтекъл срок на годност, фалшифицирани, зле съхранявани. Всеки един от тези, нека бъдем честни докрай, възможни сценарии може драстично да повлияе върху ефективността и безопасността на приемания медикамент.

Кражбата на самоличност е друг риск от използването на услугите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.