zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Черешите: суперхрана на сезона



Черешите: суперхрана на сезона

Да се възползваме от всичко, което природата ни дава чрез черешите!.

здраве.bg

Не, не става въпрос за захаросаните и оцветени череши, които украсяват коктейлите и мелбите, а за онези, истинските плодове, които ще ни донесат наистина много ползи за здравето. Натуралните череши са близки роднини на сливите и прасковите, и по отношение на техния вкус има два основни вида: сладки и кисели. И двата вида са много богати на различни полезни за здравето вещества, при това в съчетание с малко калории.

В една купичка череши има само 90 калории, които в същото време ни дават и фибри, и протеини, и много витамини А и С.

Антиоксидантите, в случая антоцианини, придават на черешите наситено червения им цвят, т.е. колкото по-наситен е цветът на плода, толкова той е по-полезен - правило, което впрочем важи за почти всички плодове и зеленчуци. Това е причина и за фитнес-маниаците да празнуват – според някои изследвания антоцианините помагат за възстановяването на мускулите след високи натоварвания.

В едно скорошно изследване е установено, че маратонците, които пият по две чаши кисел черешов сок преди и след състезание, възстановяват силите си по-бързо от останалите. Макар че няма доказателства черешите да влияят върху резултата, същите спортисти имали и по-малко мускулни болки след тренировка - сладките и киселите череши имат естествен противовъзпалителен ефект, които ограничават подуването на изтощените мускули, затова, ако тренираме по-усилено, може би е добра идея първо да дадем шанс на черешите преди да преминем към обезболяващите таблетки и мазила.

Противовъзпалителният ефект на черешите се проявява и при артрит, подагра и дори диабет и сърдечни заболявания. Всъщност няколко изследвания дори са установили, че консумацията на череши води до понижаване нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, а именно тези показатели са сред основните, за да се оцени наличния риск от сърдечните заболявания.

Черешите могат същевременно да ни помогнат...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.