zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо да избягваме трансмазнините: ползи за здравето



Защо да избягваме трансмазнините: ползи за здравето

В хранителната индустрия трансмазнините се използват масово в много храни - особено пържените и сладкишите.

Ако ограничим приема на трансмазнини, ще намалим риска от увреждане на артериите и свързаните с него по-сериозни състояния.

6 юни 2012, здраве.bg

Разумното количество мазнини в диетата е задължително - мазнините транспортират мастно разтворимите витамини, стимулират развитието и дейността на мозъка и ни набавят калории, както и важни мастни киселини. Но не всички мазнини са полезни.

Трансмазнините не същeствуват естествено в природата, а са създадени от човека. Често се използват в преработените храни като сладкиши, понички и разните пържени лакомства и могат да имат сериозен негативен ефект върху здравето ни. В някои държави дори е въведен стандарт – в храните, съдържащи над 0,5 г трансмазнини на порция, тази информация следва да е изписана на етикета.

Избягването на трансмазнините:

• Предпазва от затлъстяване


Избягването на транс мазнините намалява риска от наднормено тегло и затлъстяване, особено в областта на талията, а именно висцералните мазнини са най-вредни за здравето ни. Много специалисти са единодушни, че натрупването на коремни (висцерални) мазнини силно повлиява повишения риск от сърдечни заболявания.

Според най-новите изследвания консумацията на транс мазнини стимулира затлъстяването около корема, дори и да не приемаме излишни калории. Това води и до повишаване на нивото на инсулина, което се свързва с повишен риск от диабет тип 2.

Понижава холестерола

Високото ниво на холестерола повишава риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване. Избягването на транс мазнините помага да понижим това ниво. Също както мазнините, и холестеролът се подразделя на различни видове. Някои от тях – като липопротеините с висока плътност (HDL) или т.нар. добър холестерол са дори полезни за артериите, защото помагат за премахването на вредните липопротеини с ниска плътност (LDL) – „лошия” холестерол.

Транс мазнините по правило покачват нивото на LDL холестерола. Той се натрупва в артериите и предизвиква образуването на плаки, състояние, водещо до атеросклероза. Плаката – комбинация от холестерол и клетъчен нанос – уврежда стените на артериите. В увредените райони се образуват кръвни...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.