zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се освободим от стреса чрез т.нар. насочени образи



Как да се освободим от стреса чрез т.нар. насочени образи

Има начин да отпуснем и физиката, и ума, като дадем възможност на фантазията си да се развихри.

9 май 2012, здраве.bg

Когато не можем да избегнем натрупването на стреса в ежедневието , все пак има много начини да се отпуснем и да се избавим от голяма част от него. Един от най-лесните методи, които можем да използваме, независимо къде се намираме, е този на т.нар. насочени образи.

Нека помислим за съзнанието си като за виртуален паспорт. С помощта на насочените образи – терапевтичен инструмент, използван от специалистите по психично здраве, можем да се пренесем на най-отпускащото и успокояващо място на Земята. Техниката с насочените образи е лесна за научаване, а след това можем да я използваме където и когато си поискаме.

Отпускане

Макар че не е задължително, би било от полза първо да открием тихо място, където няма да ни безпокоят. Ако сме у дома и имаме възможност да си пуснем успокояваща музика, това също помага.

• Нека се настаним удобно в поза, която позволява на стъпалата ни да стъпят плътно на пода, и да затворим очи.

• Започваме с дълбоки вдишвания като поемаме въздух през носа и издишаме пред устата. На вдишване броим до три, след това задържаме въздуха, докато преброим до още три, и издишаме – отново на три. Продължаваме да дишаме по този начин 5-10 пъти.

• След това се концентрираме върху усещанията на стъпалата върху пода. Представяме си, че стъпалата ни са много тежки, сякаш не можем да ги повдигнем от земята. След това стягаме мускулите на стъпалата, задържаме 10 секунди, и отпускаме.

• След това се концентрираме върху мускулите на прасците и следваме същата процедура. Първо си представяме, че прасците ни са страшно тежки, след това стягаме мускулите им, задържаме 10 секунди и отпускаме.

• Продължаваме по същия начин с бедрата, кръста и ханша, гърдите и ръцете, рамената и врата и накрая – лицевите мускули.

Визуализиране

Щом сме приключили с отпускането и се почувстваме напълно релаксирани, е време да си представим, че се намираме на красиво място по наш избор – на планински склон, слънчев бряг или до спокойно езеро. Трябва да...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.