zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Петте основни хранителни групи



Петте основни хранителни групи

Какви продукти и в какви количества да консумираме всеки ден, за да извлечем максималните ползи за здравето си.

16 март 2012, здраве.bg

... А и D. Някои млечни продукти са със съдържание на много мазнини, затова е препоръчително да избираме нискомаслените разновидности.

Хората, които не пият мляко, могат да се възползват от соевите, оризовите или бадемовите му заместители. Препоръчителното количество от млечните продукти е 2-3 порции на ден.

Протеини

Месото, морските дарове, яйцата, бобовите култури и ядките са добри източници на протеини, витамини от група В, желязо и цинк. Месото е добре да се консумира умерено, защото е с високо съдържание на мазнини.

Препоръчително е да консумираме крехки меса и да махаме кожата от пилешкото, за да намалим количеството погълнати наситени мазнини. Според хранителната пирамида, от тази хранителна група е добре да ядем по 2 до 3 порции на ден.

Мазнини, масла и сладки

Последната от хранителните групи включва всички подсладители, готварски масла и други мазнини. Към нея спадат захарта, меда, изкуствените подсладители и другите натурални захари, маслото, свинската мас, зехтинът, зеленчуковото и другите видове масла. Експертите препоръчват тези храни да се консумират възможно най-малко.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.