zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повишеното кръвно налягане



Повишеното кръвно налягане

Артериалната хипертония е едно от най-разпространените болестни състояния в съвременното общество.

здраве.bg

... сърдечно-съдови усложнения вследствие на АХ са:
- сърдечна недостатъчност ­ постепено "отслабване" на сърдечния мускул, при което той се отпуска, уголемява размерите си и не осъществява правилно функциите си. Тя може да се прояви в много и различни форми.
- исхемична болест на сърцето ­ при нея се засягат артериите, снабдяващи с кислород и хранителни вещества самите сърдечни клетки. Поради недостатъчното кръвоснабдяване сърдечният мускул почва да страда и се нарушава функцията му. Най-тежката форма на исхемична болест на сърцето е сърдечният инфаркт.
- повсеместното увреждане на артериите от повишеното артериално налягане води до задебеляване на стените им (артериосклероза) и до отлагане на мастни плаки върху тях (атеросклероза). Това затруднява кръвотока по артериите и може да доведе до увреждането практически на почти всеки орган. Нерядко по съдовете се образуват места на крайно изтънение и раздуване на съдовата стена (аневризми), в които те са много слаби и могат лесно да се спукат, при което се получават кръвоизливи ­ дори животозастрашаващи.
- мозъчно-съдовите увреждания се предизвикват от нарушаване в кръвоснабдяването на по-малки или по-големи зони на мозъка вследствие на увреждания в мозъчните артерии. Едни от най-тежките такива увреждания са инсултите, които биват хеморагични (мозъчен кръвоизлив) или исхемични инсулти, при които има запушване в мозъчна артерия поради голяма атеросклеротична плака и спиране на кръвотока. Основен рисков фактор и при тях е артериалната хипертония.
Освен сърцето и мозъкът, "прицелни" органи, които АХ засяга, особено ако е продължителна и високостепенна, са бъбреците и очите. Уврежданията на бъбреците могат да доведат до бъбречна недостатъчност като в крайната є фаза може да се стигне до хемодиализно лечение (т.нар. "изкуствен бъбрек"). Този процес има пряка връзка с продължителността и степента на АХ.. Още в началните стадии на хипертоничната болест започват да се развиват увреждания на очната ретина, но по-леките степени...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.